22 Şubat 2014 Cumartesi

PIKPIK

                EVİMİZİN NEŞHESİ YAVRU SİNCAP PIKPIK

Pıkpık ismini verdiğimiz  yavru sincabın hikayesi. Henüz çok küçük bir yavru iken. Köydeki bir evin çatısındaki yuvasından yere düşüyor. Tam av köpekleri tarafından parçalanacak iken bir el uzanıp sersemlemiş vaziyette yerden onu alıp köpeklerden kurtarıyor. Fakat evde besleyemeyeceği için köy ziyaretimde bana verdi. Önce onun için büyük ve şahane bir kafes yaptım. Onu uyurken kimsenin rahatsız edemeyeceği bir yuvası ve oyun parkurları ile yemliklerden oluşan bir kafes hazırladım. Yuvasına koyun yünlerinden bir yatak bile yaptım. Bir hafta kadar yuvada yaşadı ardından kafesin kapağını açıp evin içine saldık. Ve salış o salış her tarafı keşfetmeye başladı elimizden yemek yiyip bizlerle oynamaya başladı. Bir gün kayboldu çok üzüldük ve ertesi gün eve geri döndüğünde çok sevindik epey büyüyüp olgunlaşınca ona bir arkadaş bulduk fakat evin altını üstüne getirmeye başladılar diğer sincap a ilgi gösterdikçe agresifleşmeye başladı ve sonunda bir oda büyüklüğünde bir alanı onlar için salma olarak dizayn ettim başka arkadaşlarıda oldu kim nerede yavru bir sincap bulsa bana getirdi ve sonunda 5 tane oldular 2 yıl onlarla ilgilendik besledik büyüttük fakat birgün Pıkpık ın ortalarda görünmediğini farkettim salmanın içine girip yaptığım kontrolde pıkpık ın yuvasında ölmüş olduğunu gördüm  bu durum beni çok üzdü ve onu gömüp diğer sincapları köye götürüp doğaya bıraktım bazıları köydeki evimin etrafında hala . Aşağıda size Pıkpık ın bazı fotograflarını paylaşıyorum.

















SEVGİLİ PIKPIK SENİ HİÇ UNUTMAYACAĞIZ.

Sebati Çakım

YOUNG LION PLAYS

          UKRAINE-HARKOV ANIMAL ZOO
                      
         YOUNG LION PLAYS WITH CARERS
                        WIDE OF VISITORS















 Bakıcısının yanında yerde yatan bir Genç Aslan gözüme ilişiyor. Hemen yanı başında onlarca insan hiç çekinmeden onları izliyor. Ardından başlıyor bakıcıları ile oynamaya. Ve ben basıyorum Deklanşöre


                                 Peoples and young lion
                                                                   I and the young lion

Foto: Sebati Çakım

21 Şubat 2014 Cuma

HİKAYE-1

YAŞANMIŞ  ALTERNATİF AV HİKAYELERİ

Avcılık denildiği zaman hemen akla avlanılacak hayvanlar ve silahlı bir insan gelir. Fakat anlatacağım hikayede  bazı hususlar eksik. Avlanacak hayvan var hikayede cinsi Yaban domuzu. Avı yapacak olan bir insan. Fakat silah yok.
Şimdi gözünüzün önünden yabani domuz ile elinde silah olmayan insan karşı karşıya bir durum canlanmıştır. Fakat insanda silah yok dediğimiz zaman insanın en önemli silahı olan Beyni ni hesaba katmazsak farklı düşüncelere sürüklenebiliriz. İnsana bütün silahları yapabilme yetisini veren beyin çok farklı  unsurları silah haline dönüştürebilme kabiliyetine sahiptir.
Anlatacağım hikayede bir köy arazilerindeki ekinlere çok büyük zararlar veren bir domuz sürüsünü bölgeden uzaklaştırmayı yada bir kısmını yokedebilmeyi hedefleyen  ama bunları yaparken kendisini riske atmadan yormadan silah kullanmadan bu işi başarmayı tasarlayan zeki bir çoban var.
Bu zeki çoban hergün dağ bayır otlatmaya götürdüğü koyunlarının yaşam tarzını iyi inceleyip gerektiği zaman kullanacağı bazı verileri hafızasına depolayan bir insan. Hemen gergün kanıksayarak yaşadığımız çevremizde hiç dikkat etmediğimiz durumların inceleme ve analizini yapabilen bakmak ile görmek arasındaki farkı yaşayan bir insan.
Çoban hergün otlattığı sürüsünü sürekli incelemiş. Kuzuların hareketlerini Koyunların veya kuzuların kalabalık sürüde nasıl birbirlerini bulduklarını. Kuzuların sıçrayarak otlakta yaptıkları oyunları izlerken yetişkin koyunların ağır  ve hamtal gezinmeleri. Hatta köpeklerinide incelemiş sürüyü kontrol eden ve koruyan köpeklerin  çevik ve sert hareketleri hatta boyunlarındaki kurtboğan tasmaları ve hatta tasmadaki çıngırakların yapısı sesi işlevi hep hafızaya alınmış bilgiler.
 Çoban birgün avdan dönen arkadaşlarının yanlarında köpeklere parçalatıp av hırsı vermek için ip ile belinden bağlayıp çekeleyerek köye getirdikleri yavru domuzu  görüp avcı arkadaşlarından yavru domuzu kendisine vermelerini ister.
Avcı arkadaşları bu isteği gülerek kabul edip verirler. Bazıları artık domuz beslemeye mi başlayacaksın diye dalga geçince çoban. Kendisi ile dalga geçenlere dönerek . Hayır bu domuz tüm köyü domuz sürüsünün zararından koruyacak der ve yavru domuzu kucaklayıp koyun ahılına doğru yürüyerek uzaklaşır. Ertesi gün dağa domuz avına giden avcılar şaşkınlık içinde köye geri dönüp  gördüklerini köylüye anlatırlar. Tüm köylü çobanın dağdan koyunları ile dönmesini beklemeye koyulur. Nihayet çoban sürüsünü ahılına koyup köyün kahvesine gelir. Muhtar başta olmak üzere tüm kahve ahalisi etrafına toplanıp akşam aldığı domuz yavrusu ile ne yaptığını sorar. Çoban çayını yudumlarken başlar anlatmaya. Size söylediğim gibi domuz yavrusunu Domuz sürüsünden kurtulmak için aldığını tekrarlayıp devamındaki olayları anlatır. Yavru domuzu aldım ahıla götürdüm çoban köpeğimin boynundan söktüğüm tasmayı yavru domuzun boynuna taktım üzerine birde köpek çıngırağı bağladım ardındanda gece yarısı saldım dağlara doğru gitti o gidiş. Sonra avcı arkadaşlarına dönüp sorar . Peki siz ne gördünüz dağda  der. Avcı dostlarından biri sorma kardeşim tam dağdaki büyük kayalığın oradan geçiyorduk ki ne görelim irili ufaklı bir sürü domuz uçurumdan düşüp telef olmuş ama kimin köpeğiydi anlayamadık uçurumun tepesinden bir köpek çıngırağı sesi geliyordu. Sen anlatınca anladık ki akşam çıngırak takıp saldığın domuz yavrusu sürüyü bulmak için  gece dağlardaki sürüsüne  doğru koşmuş,  Fakat dağda  endişe içinde yaşayan sürü kendilerine yaklaşan köpek çıngırağından ürkerek daha yükseğe kaçmış yavru yaklaştıkça onlar kaçmış ama yetişkin domuzların hamtal yapısı yavrunun enerjik yapısının takibine dayanamamış bazıları bu kaçış esnasında çatlayarak ölmüş nihayetinde bütün sürü uçurumun kenarına kadar gelmiş ve yaklaşan çıngırak sesinin çaresizliği içinde kendilerini uçuruma bırakmış durum budur.

Akıl en büyük silahtır. 


Sebati Çakım

20 Şubat 2014 Perşembe

OTOMATİK FARE KAPANI

                 FARE KAPANI OTOMATİK
                                 Sebati Çakım +90 532 6083409 İzmit/ Türkiye

FARELER HAKKINDA : Dünya üzerinde pek çok fare türü bulunmaktadır. Memeliler sınıfından olan fareler. Besin zincirinin en alt katmanlarında yer alır. Fareler çok sık üreyen hayvanlar olup bir seferde 12 adet e kadar yavru yapanlar tespit edilmiştir. Yurdumuzda da pek çok fare türü mevcuttur. Fakat insanlık için can ve mal zararlarına yol açan 3 tür verdikleri zararlar açısından mücadele gerekliliği arzeder. 
1-Ev faresi: Fare cinsinin en küçük boyutta olan üyelerindendir.  Ev içi ortamlarda yaşamını idame ettirip ürer.
2-Sıçan : Fare sınıfının orta büyüklükte olan üyesidir. Tahıl depoları, Fabrikalar, Evler, Zirai alanlar, Hayvan besihaneleri gibi pekçok alanda yaşamını sürdürüp ürerler.
3-Lağım Faresi : Fare sınıfının en büyük olan türüdür. Kanalizasyon sistemleri Nemli ve rutubetli bölgeleri kendine beslenme ve üreme yeri olarak seçer. Genç bir kedi büyüklüğüne kadar boyutta olanlarına tesadüf edilir.
Yukarıda bahsi geçen fare türlerinin tamamı insan sağlığı ve mal güvenliği açısından değişik tehlikeler arzeder.
Sıkça karşılaşılan zararlarından bazılarını belirtmek isterim.
Ev eşyalarını özelliklede kumaşları ve kitap gibi kağıt türlerini kemirmek, Mobilyaları ve kapıları kemirmek.
Tahıl depolarındaki ürünleri yemek ve üzerlerine işeyerek dışkı bırakarak sağlık açısından zararlı hastalıklara sebebiyet vermek.
Gıda maddesi üreten işletmelerde yarı mamullere veya bitmiş ürünlere zarar vermek.
Elektrik sistemlerini veya kablolarını kemirerek  büyük arıza veya yangınlara sebep olmak.
Uyku esnasında insanların kulak burun parmak gibi uzvlarını hissettirmeden kemirerek yaralanmalara veya salgın hastalıklara sebep olmak.
İnsanlık için tarih boyunca en büyük tehlikeleri Veba mikrobunu yayarak büyük veba salgınları ile kitlesel ölümlere sebep olmak.
 Fareler insanlık için sadece tıbbi faydaları haricinde hiçbir olumlu faydası olmayan hayvan türleri olup. Tarih boyunca insanların değişik sebeplerden muzdarip olarak mücadele ettiği hayvanlardır. Günümüz itibariyle değişik denetleme kurumları vasıtasıyla fare ile mücadele özellikle gıda üretimi yapan tesislerde mecburi tutuluyor. Fakat Fare kontrol istasyonu olarak adlandırılan içinde zehir bulunan bu istasyonların fare ile mücadelede yetersiz kaldığını uzun zamandan beri gözlemlemekteyim. Fare ile mücadele işletmeler için sadece uygulanması gereken bir prosedür haline dönüşmüş durumda. Oysa gerçek bir mücadele ile işletmenin  daha yüksek oranda farelerden korunması mümkün. Lakin işletmeler bu mücadele ile ilgilenecek personel ve ekipman istihtam etmek istemiyor, sadece formaliteyi yerine getirdiğini göstermek amacıyla bu tür mücadele yapan firmalar ile anlaşıp işi onlara havale ediyorlar. Durumun ciddiyeti ile ilgilenmeyip tamamen firmanın insafına bırakarak zorumluluktan kurtulmaya çalışıyorlar.
 Bir bisküvi fabrikasında  100 den fazla istasyon olduğunu kabul edelim ortada tazecik bisküvi ve şekerlemeler varken hangi fare kenardaki kutuya yönelip zehir yemeye  gider. Hadi kutuya girip zehirlendiğini farzedelim. Bu kutuların kontrolü ile mükellef olan firma elemanı haftada bir gelip kontrol yapsa bile yetersiz kalır. Oysa Kendi tasarım ve imalatım olan kapanda zehir olayı yoktur. bir tane değil Depolama hacmi itibariyle birden çok fareyi yakalayıp hapsetme özelliği olup yakalanan fareler kapanı açmadan dışarıdan rahatlıkla görülüp izlenebilir.
Şimdi size prototip olarak tanıtacağım kapan türünün resimlerini sunarak çalışması hakkında bilgi vereyim.Yaptığım araştırmalar neticesinde Çin ve ABD de patentli üretilen benzerleri mevcuttur. Fakat çalışma mantığı konusundaki tasarımlarım 2008 yılından başladığı için 2010 ve 2012 yılında alınan patentli modellerden daha eskidir. Ülkemizde araştırmacı insanların fikirlerine ne derece maddi ve manevi destek olunduğunuda hatırlatmama gerek yok. Bu nedenle bir fare kapanı konusunda hiçbir mercinin kapısını çalma gereğide duymadım zaten biraz gecikerekte olsa bende kendi kapanımı yaptım lafı fazla uzatmadan modelin tanıtımına geçelim.


TASARIM

                                 EV FARELERİ İÇİN KÜÇÜK MODEL ( For Mouse )
                                                
                                                                              ÖN  
                   
                                                                               ARKA
                                                                                                                                                          YAN
                                        
                                                                                 ÜST

                       SIÇAN VE LAĞIM FARESİ İÇİN BÜYÜK BOY ( For Rat )
                                                  ÖNDEN İÇ GÖRÜNÜŞ PALET KISMI
                                            ÜSTTEN PALET BÖLÜMÜNÜN GÖRÜNÜŞÜ
                                               KİLİT KAPILARI VE YEMLİK BÖLÜMÜ

                                                                  Sebati Çakım / Kocaeli-İzmit

19 Şubat 2014 Çarşamba

BÜLBÜL KAPANI


            KUŞ KAPANI ( BÜLBÜL KAPANI )
                                                    Tasarım - İmalat  Sebati Çakım
Bülbül kapanı olarak hazırladığım bu modelin özelliği yürüyerek gelen kuşların zeminden içine rahatlıkla gireceği bir yapıda olmasıdır. Mesela Bıldırcın gibi dala konma özelliği olmayan kuş türlerine hitap etmesidir. Bu kapan türünün kapan ağzı yan bölgede yer alır. Bu özelliği ile yere konulabileceği gibi çalı içi gibi dar bölgelerde de  kapak fonksiyonunu sıkıntısız yerine getirebilmesidir. Ağaç veya duvar gibi bölgelerdede çok rahat kullanım imkanı vardır. Modelin gerçek hedef kitlesi de çalı içine uygulanabilmesi özelliğinden dolayı Bülbül ve bülbül çevikliğinde hareket kabiliyeti olan kuş türleridir. Bahsi geçen kuş türleri uzun mesafe uçucu türler olmayıp kısa ve çevik sıçrama ve baş aşağı asılma yeteneği olan türlerdir. Bülbüller ve Baştankaralar bu özelliğin en güzel temsilcisidirler. Ayrıca bu tür kuşların bir ortak özelliği de  Etçil yani böcek ile beslenen türler olmasıdır. Fakat bu özellik sadece et ile beslendikleri anlamına gelmez. Ayni zamanda meyvelerle de beslenirler. Ama tohum ile beslenen sınıftan değildirler. Bu karakter den yola çıkarak kapanın içinde yem olarak böcek, kemik kurdu, solucan gibi canlı yemler koymak randımanı arttıracaktır. Bu arada Bülbül yakalamak amacı ile kurulacak kapanın asıl avı gece yapacağı da unutulmamalıdır zira bülbül türleri gündüz gizlenen gece aktif avlanma yapan türlerdir. Bu durum bir sakıncayı da ortaya çıkarır. Gece avcıları yani Puhu, Baykuş türü yırtıcı kuşların kapana yakalanan kuşu parçalaması olası bir olumsuz durumdur.Bu durumu engellemenin basit bir çözümü kapanın etrafı ince gözlü balık ağı ile muhafazaya alınırsa yırtıcı türlerin kapandaki kuşa zarar vermesi önlenir. Bu yöntemi saka türü kuşlarımızı köy ortamında açık bir alana koyacağımız zamanlarda uyguluyoruz Atmaca veya şahin saldırılarından korumak amacıyla ve çok faydalı bir önlem.
 Aşağıda Bülbül kapanı  modelinin değişik açılardan çekilmiş fotoğrafları sizlere daha aydınlatıcı bir sunum olacaktır.

 Kapan kapalı üstten görünüş
 Kapan kapalı arka kapı yönünden görünüş
 Kapan kapalı önden (Kapan ağzı) görünüş

 Kapan kapalı yandan görünüş


Kapan açık arka kapı bölgesinden görünüş

Kapan açık yan görünüş (Tetik kısmı)


 Kapan açık ön görünüş
 Kapan açık yan görünüş
Kapan açık üstten görünüş





Önemli not: 



Bülbül türleri kafes ortamında kemik kurdu ve değişik böcek türleri ile beslemek ayrıca diğer kuş türlerinden izole bir ortamda örtülü kafes uygulaması çok iyi neticeler almanızı sağlar. Bülbüllerin kafes ortamına uyum sağlaması çok sabır isteyen meşakkatli bir süreçtir. Bülbül daha çok sesi diğer ötücü kuşlara ders olarak dinletilmek amacıyla ses kaydı süresince alıkonulan bir türdür. İstenen ses kayıtlarından sonra sağlıklı bir şekilde mümkün olduğunca yakalandığı doğaya bırakılmalıdır.




 Baştankara türleri ev ortamında çok çabuk uyum sağlar. hatta öyle ki kısa bir alışma döneminden sonra evin içinde serbest uçup kendi kafesine girip beslenmekte hatta sabah kahvaltısında sofranıza inerek sizinle birlikte kahvaltı bile yapar genellikle beyaz peynire rağbet gösterir.


Gaga yapısından ötürü tohum açma yeteneği yoktur. Fakat Ayçekirdeği ni kafes tüneklerine veya sert zeminlerde gagası ile parçalayarak açıp yemesi görmeye değerdir. ufalanmış ceviz parçaları hiç tahammül edemediği en sevdiği doğal besinidir. Kafes içindeki veya dışındaki akrobatik hareketleri çok güzel görsellikler sergiler. Sesi için değil maskaralıkları için tercih edilen bir türdür. Şehir hayatına uyum sağlamış, serçeler gibi ender türlerdendir.



Sebati Çakım / Kocaeli - İzmit

17 Şubat 2014 Pazartesi

FARE KAPANI KİLİTLİ TİP

                FARE KAPANI KİLİTLİ TİP
                                                      Tasarım ve imalat Sebati Çakım

Zararlı kemirgen türü olan Fındık faresi, Fare, Sıçan ve Keme gibi boyutlarına göre isimlerle adlandırılan türler ile mücadele verdikleri zararlar yönünden çok eski çağlardan beri süregelen  bir savaştır. Kemirgen sınıfından olan bu hayvanların mala verdikleri zararın yanı sıra yaydıkları Veba mikrobu ile cana verdikleri zararlarda tarih boyutunda çok büyük kayıplara ulaşmıştır. Hitit uygarlığının yok olmasında farelerin rolü büyüktür. Değişik ülkelerde fareler sebebi ile yayılan veba salgınlarında pek çok insan ölmüştür. Maddi zararlar olarak çok değişik alanlarda çok önemli zararlara yol açacak kazalarda bu hayvanların imzası vardır. Pek çok nadide eserin parçalanıp yok olmasında da katkıları büyüktür. Zirai zararları saymakla bitmez. Kısacası Fare sınıfından olan bu kemirgen hayvanların Tıbbi ve kimyasal deneylerdeki faydaları haricinde insanlığa çok büyük zararı olmaktadır. Tarih boyunca bu hayvanlar ile değişik mücadele yöntemlerini denemiş insanoğlu bu konudaki yeni yöntemler üretmekten vazgeçmemiştir. Bu konuda mücadeleden vazgeçmeyenlerden birisi de benim.
 Fare türü kemirgenler ile mücadele amacı ile yaptığım kapan tasarımları ve imalatları mı deneyip memnuniyet verici performans elde ettiklerimi sizlerle  paylaşmak  amacı ile yapacağım model tanıtımında. Kendi tasarım ve imalatım olan modelin yapım aşamalarını da sizlere fotoğraf olarak sunuyorum. Kilitli tip Fare Kapanı modelim den 2 ayrı boyutta imalat yapıyorum. Yakalanmak istenen farenin boyutuna uygun küçük ve büyük modeller. Büyük model küçük cinsleri bile yakalayabilecek hassasiyette olması itibariyle geniş kullanım alanı imkanına sahiptir fakat küçük olan model yapı itibariyle 10cm kadar dar alanlarda özellikle büyük kuş salmaları ve kümeslerde çok idealdir. bu tür alanlarda içine kuş ve kümes hayvanlarının temas edemeyeceği boyutta  ve yapıda olması istenmeyen durumları önler. 
Her iki boyut kapanda da mekanik bir kilit tertibatı icadım dan dolayı Kapanın kapak mekanizması içeriden ve dışarıdan itme veya çekme ile açılamayacak şekilde kilitlenir. Bu özellik, özellikle büyük boyutlu farelerin burunları ile kapağı zorlayarak açmasını önlemek veya kedi köpek gibi hayvanların kapanı dışarıdan açmasını engellemek  için geliştirdiğim bir sistemdir.
 Kapanın çalışma mekaniğinde yay ve lastik türünden malzeme bulunmamaktadır. Kapak sistemi içeri doğru açılı bir kapanma yapar bu kapanmayı kendi ağırlığı ile serbest düşüş olarak tamamlar. Kapağı açık pozisyonda tutmak için ayni zamanda düşüşü sağlama işinide gören bir tetik tel sürgüsü mevcuttur. Kapak bu tetik telinin üstüne hassas biçimde bindirilir ayni tetik telinin diğer ucu kapan tabanında yerleştirilmiş tetik pedalına tutturulmuştur. bu pedalın 3-5 cm ön tarafında içeriden ve dışarıdan erişimi ince gözlü filitre teli ile engellenmiş yem bölmesi mevcuttur. Bu bölmedeki yeme erişmek isteyen fare kapak kısmından içeri girip tabandaki pedal a bastığında pedala bağlı olan tel kapağın altından geri kayar ve kapak aşağı düşerek kapanır bu arada  kapağın içeride kalan yüzeyine yerleştirilen kilit sistemi kapağı kilitler. Kapanın kapağını açmak için önce kilit sisteminin kurma kulpunu geri basmanız ve kapağın kurma kulpunu birlikte açmanız yeterlidir. kapanı kurarken de ayni sıralamayı yaparak kapağı açıp ardından tetik telinin kulpundan kapağın altındaki boyunu istediğiniz hassasiyete ayarlamanız yeterlidir. Yem bölmesi Bağımsız ve dışarıdan açılıp kapanan bir kapak sistemi ile doldurulup temizlenir bazı modellerim de yemlik kartuş halinde kapana monte edilebilmektedir.
                                         Küçük boy kapanın üstten görünüşü yemlik kapağı açık
                         Küçük boy kapanın ön kapak yönünden görünüşü.  Kapak ve yemlik kapağı açık
                                          Küçük boy kapanın  ön kapak yönünden iç görünüşü.
                                          Küçük boy kapanın ayar ve kapak kulpları görünüşü.
                                                      Küçük boy kapanın yemlik bölümü
                                        Küçük boy kapanın yemlik bölümünden genel görünüşü
                               Küçük boy kapanın Atölye içinde kurulmuş  ve yerleştirilmiş görünümü
                                              Küçük boy kapanın üst kısmı örgü telli modelleri
                                             Küçük ve Büyük  boy kapanların üstten görünümü
                                             Küçük ve Büyük  boy kapanların önden görünümü
                                    Küçük ve Büyük  boy kapanların değişik açılardan görünümü
Küçük ve Büyük  boy kapanların değişik açılardan görünümü
                                      Büyük boy kapana  ayni anda 2 adet farenin yakalanmış hali
                                      Büyük boy kapana  ayni anda 2 adet farenin yakalanmış hali
Kemirgenler ile mücadele amacı ile tasarladığım ve imalatını yaptığım çok farklı model kapanlarım mevcut olup. Her modeli ayrı ayrı yayınlayarak paylaşacağım.
                                                                           Sebati Çakım / Kocaeli - İzmit