19 Şubat 2014 Çarşamba

BÜLBÜL KAPANI


            KUŞ KAPANI ( BÜLBÜL KAPANI )
                                                    Tasarım - İmalat  Sebati Çakım
Bülbül kapanı olarak hazırladığım bu modelin özelliği yürüyerek gelen kuşların zeminden içine rahatlıkla gireceği bir yapıda olmasıdır. Mesela Bıldırcın gibi dala konma özelliği olmayan kuş türlerine hitap etmesidir. Bu kapan türünün kapan ağzı yan bölgede yer alır. Bu özelliği ile yere konulabileceği gibi çalı içi gibi dar bölgelerde de  kapak fonksiyonunu sıkıntısız yerine getirebilmesidir. Ağaç veya duvar gibi bölgelerdede çok rahat kullanım imkanı vardır. Modelin gerçek hedef kitlesi de çalı içine uygulanabilmesi özelliğinden dolayı Bülbül ve bülbül çevikliğinde hareket kabiliyeti olan kuş türleridir. Bahsi geçen kuş türleri uzun mesafe uçucu türler olmayıp kısa ve çevik sıçrama ve baş aşağı asılma yeteneği olan türlerdir. Bülbüller ve Baştankaralar bu özelliğin en güzel temsilcisidirler. Ayrıca bu tür kuşların bir ortak özelliği de  Etçil yani böcek ile beslenen türler olmasıdır. Fakat bu özellik sadece et ile beslendikleri anlamına gelmez. Ayni zamanda meyvelerle de beslenirler. Ama tohum ile beslenen sınıftan değildirler. Bu karakter den yola çıkarak kapanın içinde yem olarak böcek, kemik kurdu, solucan gibi canlı yemler koymak randımanı arttıracaktır. Bu arada Bülbül yakalamak amacı ile kurulacak kapanın asıl avı gece yapacağı da unutulmamalıdır zira bülbül türleri gündüz gizlenen gece aktif avlanma yapan türlerdir. Bu durum bir sakıncayı da ortaya çıkarır. Gece avcıları yani Puhu, Baykuş türü yırtıcı kuşların kapana yakalanan kuşu parçalaması olası bir olumsuz durumdur.Bu durumu engellemenin basit bir çözümü kapanın etrafı ince gözlü balık ağı ile muhafazaya alınırsa yırtıcı türlerin kapandaki kuşa zarar vermesi önlenir. Bu yöntemi saka türü kuşlarımızı köy ortamında açık bir alana koyacağımız zamanlarda uyguluyoruz Atmaca veya şahin saldırılarından korumak amacıyla ve çok faydalı bir önlem.
 Aşağıda Bülbül kapanı  modelinin değişik açılardan çekilmiş fotoğrafları sizlere daha aydınlatıcı bir sunum olacaktır.

 Kapan kapalı üstten görünüş
 Kapan kapalı arka kapı yönünden görünüş
 Kapan kapalı önden (Kapan ağzı) görünüş

 Kapan kapalı yandan görünüş


Kapan açık arka kapı bölgesinden görünüş

Kapan açık yan görünüş (Tetik kısmı)


 Kapan açık ön görünüş
 Kapan açık yan görünüş
Kapan açık üstten görünüş





Önemli not: 



Bülbül türleri kafes ortamında kemik kurdu ve değişik böcek türleri ile beslemek ayrıca diğer kuş türlerinden izole bir ortamda örtülü kafes uygulaması çok iyi neticeler almanızı sağlar. Bülbüllerin kafes ortamına uyum sağlaması çok sabır isteyen meşakkatli bir süreçtir. Bülbül daha çok sesi diğer ötücü kuşlara ders olarak dinletilmek amacıyla ses kaydı süresince alıkonulan bir türdür. İstenen ses kayıtlarından sonra sağlıklı bir şekilde mümkün olduğunca yakalandığı doğaya bırakılmalıdır.




 Baştankara türleri ev ortamında çok çabuk uyum sağlar. hatta öyle ki kısa bir alışma döneminden sonra evin içinde serbest uçup kendi kafesine girip beslenmekte hatta sabah kahvaltısında sofranıza inerek sizinle birlikte kahvaltı bile yapar genellikle beyaz peynire rağbet gösterir.


Gaga yapısından ötürü tohum açma yeteneği yoktur. Fakat Ayçekirdeği ni kafes tüneklerine veya sert zeminlerde gagası ile parçalayarak açıp yemesi görmeye değerdir. ufalanmış ceviz parçaları hiç tahammül edemediği en sevdiği doğal besinidir. Kafes içindeki veya dışındaki akrobatik hareketleri çok güzel görsellikler sergiler. Sesi için değil maskaralıkları için tercih edilen bir türdür. Şehir hayatına uyum sağlamış, serçeler gibi ender türlerdendir.



Sebati Çakım / Kocaeli - İzmit

7 yorum:

  1. Selamlar bu elinizde mevcutmu?

    YanıtlaSil
  2. 2016 da son 2 adedi sattım ama projesi bana ait ve arşivimde mevcut

    YanıtlaSil
  3. Merhaba suan halen ugrasiyormusunuz otamatik kapanca satin almak istiyorum

    YanıtlaSil
  4. Üründen nasıl satın alabiliriz

    YanıtlaSil
  5. Fotolar gözükmüyor ustam yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil