20 Şubat 2014 Perşembe

OTOMATİK FARE KAPANI

                 FARE KAPANI OTOMATİK
                                 Sebati Çakım +90 532 6083409 İzmit/ Türkiye

FARELER HAKKINDA : Dünya üzerinde pek çok fare türü bulunmaktadır. Memeliler sınıfından olan fareler. Besin zincirinin en alt katmanlarında yer alır. Fareler çok sık üreyen hayvanlar olup bir seferde 12 adet e kadar yavru yapanlar tespit edilmiştir. Yurdumuzda da pek çok fare türü mevcuttur. Fakat insanlık için can ve mal zararlarına yol açan 3 tür verdikleri zararlar açısından mücadele gerekliliği arzeder. 
1-Ev faresi: Fare cinsinin en küçük boyutta olan üyelerindendir.  Ev içi ortamlarda yaşamını idame ettirip ürer.
2-Sıçan : Fare sınıfının orta büyüklükte olan üyesidir. Tahıl depoları, Fabrikalar, Evler, Zirai alanlar, Hayvan besihaneleri gibi pekçok alanda yaşamını sürdürüp ürerler.
3-Lağım Faresi : Fare sınıfının en büyük olan türüdür. Kanalizasyon sistemleri Nemli ve rutubetli bölgeleri kendine beslenme ve üreme yeri olarak seçer. Genç bir kedi büyüklüğüne kadar boyutta olanlarına tesadüf edilir.
Yukarıda bahsi geçen fare türlerinin tamamı insan sağlığı ve mal güvenliği açısından değişik tehlikeler arzeder.
Sıkça karşılaşılan zararlarından bazılarını belirtmek isterim.
Ev eşyalarını özelliklede kumaşları ve kitap gibi kağıt türlerini kemirmek, Mobilyaları ve kapıları kemirmek.
Tahıl depolarındaki ürünleri yemek ve üzerlerine işeyerek dışkı bırakarak sağlık açısından zararlı hastalıklara sebebiyet vermek.
Gıda maddesi üreten işletmelerde yarı mamullere veya bitmiş ürünlere zarar vermek.
Elektrik sistemlerini veya kablolarını kemirerek  büyük arıza veya yangınlara sebep olmak.
Uyku esnasında insanların kulak burun parmak gibi uzvlarını hissettirmeden kemirerek yaralanmalara veya salgın hastalıklara sebep olmak.
İnsanlık için tarih boyunca en büyük tehlikeleri Veba mikrobunu yayarak büyük veba salgınları ile kitlesel ölümlere sebep olmak.
 Fareler insanlık için sadece tıbbi faydaları haricinde hiçbir olumlu faydası olmayan hayvan türleri olup. Tarih boyunca insanların değişik sebeplerden muzdarip olarak mücadele ettiği hayvanlardır. Günümüz itibariyle değişik denetleme kurumları vasıtasıyla fare ile mücadele özellikle gıda üretimi yapan tesislerde mecburi tutuluyor. Fakat Fare kontrol istasyonu olarak adlandırılan içinde zehir bulunan bu istasyonların fare ile mücadelede yetersiz kaldığını uzun zamandan beri gözlemlemekteyim. Fare ile mücadele işletmeler için sadece uygulanması gereken bir prosedür haline dönüşmüş durumda. Oysa gerçek bir mücadele ile işletmenin  daha yüksek oranda farelerden korunması mümkün. Lakin işletmeler bu mücadele ile ilgilenecek personel ve ekipman istihtam etmek istemiyor, sadece formaliteyi yerine getirdiğini göstermek amacıyla bu tür mücadele yapan firmalar ile anlaşıp işi onlara havale ediyorlar. Durumun ciddiyeti ile ilgilenmeyip tamamen firmanın insafına bırakarak zorumluluktan kurtulmaya çalışıyorlar.
 Bir bisküvi fabrikasında  100 den fazla istasyon olduğunu kabul edelim ortada tazecik bisküvi ve şekerlemeler varken hangi fare kenardaki kutuya yönelip zehir yemeye  gider. Hadi kutuya girip zehirlendiğini farzedelim. Bu kutuların kontrolü ile mükellef olan firma elemanı haftada bir gelip kontrol yapsa bile yetersiz kalır. Oysa Kendi tasarım ve imalatım olan kapanda zehir olayı yoktur. bir tane değil Depolama hacmi itibariyle birden çok fareyi yakalayıp hapsetme özelliği olup yakalanan fareler kapanı açmadan dışarıdan rahatlıkla görülüp izlenebilir.
Şimdi size prototip olarak tanıtacağım kapan türünün resimlerini sunarak çalışması hakkında bilgi vereyim.Yaptığım araştırmalar neticesinde Çin ve ABD de patentli üretilen benzerleri mevcuttur. Fakat çalışma mantığı konusundaki tasarımlarım 2008 yılından başladığı için 2010 ve 2012 yılında alınan patentli modellerden daha eskidir. Ülkemizde araştırmacı insanların fikirlerine ne derece maddi ve manevi destek olunduğunuda hatırlatmama gerek yok. Bu nedenle bir fare kapanı konusunda hiçbir mercinin kapısını çalma gereğide duymadım zaten biraz gecikerekte olsa bende kendi kapanımı yaptım lafı fazla uzatmadan modelin tanıtımına geçelim.


TASARIM

                                 EV FARELERİ İÇİN KÜÇÜK MODEL ( For Mouse )
                                                
                                                                              ÖN  
                   
                                                                               ARKA
                                                                                                                                                          YAN
                                        
                                                                                 ÜST

                       SIÇAN VE LAĞIM FARESİ İÇİN BÜYÜK BOY ( For Rat )
                                                  ÖNDEN İÇ GÖRÜNÜŞ PALET KISMI
                                            ÜSTTEN PALET BÖLÜMÜNÜN GÖRÜNÜŞÜ
                                               KİLİT KAPILARI VE YEMLİK BÖLÜMÜ

                                                                  Sebati Çakım / Kocaeli-İzmit

1 yorum:

  1. çok güzel paylaşım gerçekten teşekkür ederim. Fare nasıl yakalanır merak ediyosanız sizde bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil